Perkamoji galia

Perkamoji galia (angl. Purchasing power) – tai valiutos vertė, išreiškiama prekių ar paslaugų kiekiu, kurį galima nusipirkti už vieną pinigų vienetą.

Infliacija yra pagrindinis veiksnys, darantis įtaką perkamajai galiai laikui bėgant. Kylant bendram prekių ir paslaugų kainų lygiui ekonomikoje (infliacija), už kiekvieną piniginį vienetą galima įsigyti mažiau prekių ir paslaugų. Kitaip tariant, infliacija mažina pinigų perkamąją galią. Ir atvirkščiai, defliacija didina pinigų perkamąją galią, nes kainos mažėja.

Pavyzdžiui, jei šiandien už 10 eurų galima nusipirkti prekių krepšelį, o po metų už juos bus galima nusipirkti tik pusę to paties krepšelio, tai reiškia, kad euro perkamoji galia sumažėjo perpus.

Perkamoji galia yra labai svarbi ekonominė sąvoka, nes padeda įvertinti gyvenimo lygio pokyčius per tam tikrą laiką, realiąsias pajamas ir infliacijos poveikį. Perkamosios galios paritetas (PPP) – tai teorija ir metodas, naudojamas santykinei skirtingų valiutų vertei apskaičiuoti, leidžiantis tiksliau palyginti šalių ekonominį produktyvumą ir gyvenimo lygį.

Finero - finansai, verslas, paslaugų palyginimas
Logo