Iždas – tai vyriausybės, korporacijos ar institucijos departamentas ar padalinys, atsakingas už finansinių reikalų tvarkymą. Vyriausybiniame kontekste iždas paprastai tvarko pajamų surinkimą, išlaidas ir valstybės finansinius reikalus.

Pagrindiniai iždo veiklos aspektai:

  • Vyriausybės obligacijos: valstybės iždas leidžia iždo obligacijas, kad pritrauktų kapitalo ir padengtų deficitą. Šios obligacijos paprastai laikomos mažos rizikos investicijomis.
  • Pajamų valdymas: jis prižiūri mokesčių, rinkliavų ir kitų rūšių pajamų surinkimą, kad būtų finansuojamos vyriausybės operacijos.
  • Skolos valdymas: iždas valdo šalies valstybės skolą, užtikrindamas, kad laiku būtų mokamos palūkanos ir pagrindinė skola, ir nustatydamas skolinimosi strategijas.
  • Ekonomikos stebėsena: daugelis iždų atlieka tam tikrą vaidmenį stebint šalies ekonominę būklę, teikiant duomenis ir rengiant prognozes.
  • Įmonių iždas: šmonių iždo departamentas valdo įmonės finansinę veiklą, įskaitant likvidumo valdymą, investicinius sprendimus, rizikos valdymą ir finansinę veiklą.
  • Fiskalinė politika: kartu su kitais vyriausybės departamentais iždo departamentas gali dalyvauti nustatant fiskalinę politiką, darančią įtaką mokesčiams, valstybės išlaidoms ir ekonominiam stabilumui.

Geriausias pavyzdys – JAV Iždo departamentas, atsakingas už federalinės vyriausybės finansines ir ekonomines funkcijas, valstybės skolos valdymą ir fiskalinės politikos įgyvendinimą.

Finero - finansai, verslas, paslaugų palyginimas
Logo