Čikagos mokykla

Čikagos mokykla (angl. Chicago school) – tai neoklasikinės ekonomikos krypties mokykla, atsiradusi Čikagos universitete XX a. ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje. Ši mokykla geriausiai žinoma dėl savo laisvosios rinkos požiūrio į ekonomiką ir finansus.

Pagrindiniai Čikagos ekonomikos mokyklos principai yra tikėjimas konkurencingomis rinkomis, skeptiškas požiūris į vyriausybės kišimąsi į ekonomiką ir dėmesys pinigų pasiūlai kaip pagrindinei infliacijos kontrolės priemonei. Ši mokykla pabrėžia vyriausybės nesikišimo į ekonomiką svarbą ir paprastai nepritaria tokioms priemonėms kaip fiskalinis skatinimas, minimalaus darbo užmokesčio įstatymai ir įmonių reguliavimas.

Su Čikagos mokykla susiję žymūs ekonomistai: Miltonas Friedmanas (Milton Friedman), kuris buvo tvirtas laisvosios rinkos politikos šalininkas ir 1976 m. pelnė Nobelio ekonomikos premiją; Džordžas Stigleris (George Stigler), dar vienas Nobelio premijos laureatas, tyrinėjęs pramonės struktūras ir reguliavimo poveikį ir Garis Bekeris (Gary Becker), žinomas dėl to, kad teigė, jog daug įvairių žmonių elgesio tipų gali būti laikomi racionaliais ir maksimizuojančiais naudingumą.

Čikagos mokyklos įtaka neapsiribojo vien akademiniu pasauliu, bet ir įvairiomis politikos sritimis, įskaitant centrinę bankininkystę ir politinių sprendimų priėmimą. Jos principai turėjo įtakos formuojant pinigų politiką, ypač JAV, ir darė didelę įtaką viso pasaulio vyriausybių ekonominei politikai.

Finero - finansai, verslas, paslaugų palyginimas
Logo