A priori yra lotyniškas terminas, kuris reiškia iš anksto, nepriklausomai nuo faktų ir patyrimo. Šis terminas yra vartojamas ekonomikoje ir kitose srityse, siekiant įvardyti teiginius ir prielaidas, kurios yra aksiomatiškai (aprioriškai) teisingos, nepriklausomai nuo patyrimo.

Kitaip tariant, apriorinis teiginys yra teiginys, kuris yra laikomas teisingu nepriklausomai nuo patirties. Pavyzdžiui, matematikoje teiginys, kad 2 + 2 = 4 yra laikomas aprioriniu, nes mums nereikia jokių empirinių įrodymų ar realaus pasaulio patirties, kad žinotume, jog jis yra teisingas.

Tuo tarpu kitas lotyniškas terminas – a posteriori – yra naudojamas teiginiams, apie kurių teisingumą galima sužinoti tik iš empirinių įrodymų ar patirties. Pavyzdžiui, a posteriori teiginiai būtų „lauke lyja” arba „katė yra ant kilimėlio”.

Ekonomikoje apriorine gali būti laikoma prielaida, kad visi individai elgiasi racionaliai, siekdami maksimaliai patenkinti savo asmeninius interesus. Ši prielaida nėra pagrįsta stebimu elgesiu, tačiau yra daugelio ekonomikos teorijų ir modelių išeities taškas.

Finero - finansai, verslas, paslaugų palyginimas
Logo