Vertybinių popierių birža

Vertybinių popierių birža (angl. Stock exchange) – tai rinka, kurioje pirkėjai ir pardavėjai prekiauja vertybiniais popieriais, visų pirma akcijomis, bet taip pat ir kitomis finansinėmis priemonėmis, pavyzdžiui, obligacijomis ir išvestinėmis finansinėmis priemonėmis. Šie sandoriai gali būti sudaromi fiziškai centralizuotoje vietoje (pavyzdžiui, Niujorko vertybinių popierių biržoje) arba elektroniniu būdu (pvz., NASDAQ).

Vertybinių popierių biržos užtikrina sąžiningą ir tvarkingą prekybą bei veiksmingą informacijos apie vertybinių popierių kainas sklaidą. Jos vaidina svarbų vaidmenį pasaulio ekonomikoje, suteikdamos bendrovėms galimybę pritraukti kapitalo. Mainais už tai investuotojai gauna bendrovės nuosavybės dalį ir gali gauti pelnodividendų ir akcijų kainos augimo.

Svarbu pažymėti, kad į vertybinių popierių biržos sąrašus įtrauktos bendrovės paprastai turi atitikti tam tikrus reikalavimus, pavyzdžiui, minimalias grynojo turto sumas ir minimalų akcininkų skaičių. Jos taip pat privalo atskleisti svarbią finansinę informaciją, kad būtų užtikrintas skaidrumas ir investuotojų apsauga.

Finero - finansai, verslas, paslaugų palyginimas
Logo